MŠVVŠ SR dnes spustilo web so zdigitalizovanými učebnicami eaktovka.sk

22.12.2011 Celý región

Bratislava 22. decembra (TASR) – Ministerstvo školstva dnes spustilo internetovú stránku eaktovka.sk, kde si môžu žiaci, učitelia aj celá verejnosť prečítať 26 učebníc, ale aj knihy určené na povinné čítanie či odborné materiály. Z tohto webu sa dá stiahnuť aj 65 audionahrávok. Na stránke sa stačí zaregistrovať prostredníctvom sociálnej siete Facebook alebo zadaním mena a mailovej adresy.

„Sľubujeme si od toho, že žiaci sa budú môcť učiť aj tam, kde učebnice nemajú, napríklad na prázdninách u babičky, ale aj to, že učitelia budú môcť ľahšie kombinovať jednotlivé učebnice, skombinujú si niektorú časť z fyziky alebo chémie,“ vyhlásil dnes na tlačovej konferencii šéf rezortu Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Rezort tiež očakáva, že eaktovka.sk pomôže riešiť problém s nedostatkom učebníc. „Učebnice budú na internete a odtiaľ by nemali zmiznúť,“ doplnil Jurzyca. Verí, že portál bude široko využívaný, keďže podľa štatistík má 92 percent domácností so školopovinnými deťmi počítač a z nich má 70 percent prístup k internetu.

Na stránke je vytvorený priestor na odbornú diskusiu pre učiteľov, ktorí budú môcť upozorňovať na chyby a nedostatky materiálov. „Máme už vytvorenú pracovnú skupinu, ktorá by veľmi rýchlo zareagovala, takže by sme mohli učebnice, ktoré majú chyby, opravovať hneď. Texty na našom portáli by boli korektné a ďalšia reedícia učebníc by sa robila s dobrým textom,“ podčiarkol minister.

Ministerstvo investovalo do portálu a na jeho udržiavanie doteraz asi 9000 eur. Učebnice a ďalšie materiály, ktoré sú zverejnené na webe, stáli 130.000 eur. „Bolo to vysúťažené. Tak ako boli vysúťažené tlačené verzie, spolu s tým sa vysúťažili ceny za elektronické verzie. Je to cena za sprístupnenie celej verejnosti,“ informoval šéf rezortu.
 

Vyberte región